Tarkenna hakua

Tiedote 7.8.2019

Kuusiston linna herää henkiin 1500-luvun loistossaan

Uunituore virtuaalimalli yhdistelee faktaa, fiktiota ja draaman aineksia

Kuusiston saarella Kaarinassa sijaitsee monille tuttu retkikohde, vuonna 1528 tuhotun piispanlinnan rauniot. Katolisten piispojen asuinsijana ja merkittävänä hallintokeskuksena toiminut linna on nyt herätetty uudelleen entiseen loistoonsa, kun ohjelmistosuunnittelija Markku Pohjola on rakentanut koko historiallisen rakennuksen kattavan virtuaalimallin. Custu Castrum 1522 -mallin julkinen ensiesitys nähdään Kuusistossa Piispanpäivät-tapahtumassa linnanraunioiden vartijantuvassa lauantaina 17.8. 

Linna_1_Markku_Pohjola.jpg
Linnanneito ohjaa sisaan
”Teemme aikamatkan vuoteen 1522, heinäkuun alkuiltaan, hetkeen, jona Kuusiston linnan viimeinen piispa Arvid Kurki oli lähdössä pakomatkalle Ruotsiin”, kertoo ohjelmistosuunnittelija Markku Pohjola, joka on mallintanut linnan uudelleen lukuisten lähteiden pohjalta.

Pohjois-Pohjanmaalla syntynyt, aikuisiällä varsinaissuomalaistunut Pohjola on aina ollut kiinnostunut historiasta. Kuusiston piispanlinna nousi erityiseen keskiöön henkilökohtaisista syistä: ”Linnanrauniot näkyvät laituriltamme Piikkiössä. Olemme usein veneilleet tutustumaan alueeseen, siten kiinnostus on lisääntynyt koko ajan.”

Syksystä 2018 lähtien – koko talven ja kevään ajaksi – rakas harrastus kiinnitti Pohjolan linnan mallinnuksen ääreen 40 tunniksi viikossa. ”Olen nähnyt erilaisten linnojen osista tehtyjä 3D-malleja, mutta en vielä koskaan tällaista kokonaista raunioiden perusteella rakennettua linnaa”, Pohjola kertoo.


Haasteita ja dramatiikkaa

Pohjola on perehtynyt niin vanhempaan kuin uudempaankin tutkimuskirjallisuuteen. Hän on selannut huolella pitkälti toistakymmentä Kuusiston historiaa käsittelevää teosta ja koonnut kaikki merkittävät havainnot yhteen tietokantaan. Lisäksi Pohjola on matkustanut Puolaan tutustumaan linnoihin, jotka ovat pääpiirteittäin säilyneet 1500-luvun asuissaan, sekä tehnyt lukuisia mittauksia Kuusiston raunioilla mallinnusta pohjustaessaan.

Haasteita ovat tuoneet erityisesti sisätilat, joista on erilaisissa kirjallisissa esityksissä ja muun muassa 1800-luvun maalaustaiteessa hyvin monenlaisia näkemyksiä. Näihin käsityksiin Pohjola on yhdistellyt säilyneiden eurooppalaisten linnojen rakennustapoja. Lopputuloksena on sekoitus historiaa ja fiktiota sekä viihdyttävää, virtuaalimallia elävöittävää dramatiikkaa. ”Pääsemme näkemään virtuaalipiispankin”, Pohjola vinkkaa.


Ensiesitys keskiaikatapahtumassa

Virtuaalimalli saa julkisen ensiesityksensä Kuusistossa keskiaikateemaisilla Piispanpäivillä lauantaina 17.8. Mallia esitetään non-stoppina koko tapahtuman ajan klo 14−17. Kaarinan kaupungin järjestämän tapahtuman ohjelmassa on myös paljon muuta: keskiaikamusiikkia, narri, taistelunäytös, keskiaikaisia työnäytöksiä, työpajoja, pihapelejä ja hienoja aikaan sopivia asuja. Illalla kuullaan keskiaikakonsertti Kuusiston kirkossa. Kaikkiin päivän tapahtumiin on vapaa pääsy.

Pohjola odottaa ensiesitystä innostuksen vallassa: ”Kaikkein eniten toivon, että virtuaalimalliin tutustuvissa herää ’wau-efekti’. Viimeistään siinä vaiheessa, kun seinälle heijastuu teksti ’Tervetuloa korpin kyytiin’, kehotan yleisöä pitämään tuoleistaan kiinni!”

Lisätiedot mallista: Markku Pohjola, 041 535 4433
Lisätiedot tapahtumista: Maija Leino / Kaarinan kaupunki, 050 314 5281