Tarkenna hakua

Tiedote 11.10.2019

Kaupunginvaltuusto istutustalkoissa

Kaarinan valtuuston ensimmäisestä kokoontumisesta tuli 3. tammikuuta kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kaupungin liikunta- ja viherpalvelut järjesti 10.10.2019 istutustapahtuman, jossa kaupunginvaltuutetut tarttuivat lapion varteen. Juhlinta suoritettiin talkootyön merkeissä ja puheet puhuttiin puille. Tavoitteeseen istuttaa sata puuta päästiin todella lähelle, valtuutetuilla olivat apunaan työssä avecit. Tilaisuudessa paljastettiin myös muistolaatta.

Puutarhurit valvoivat istutustyötä

Kaupunginjohtaja Harri Virta ja viheraluepäällikkö Ossi Vesalainen avasivat tapahtuman Mattelmäen rälssitilan p-paikalla rennosti ja kuten sovittu oli, puheet olivat lyhyitä.

Valtuutetut jakaantuivat lapioineen apunaan ammattitaitoiset kaupungin puutarhurit laajalle istutusalueelle. Monilla oli mukanaan myös avecit, eli pienempiä lapioijia. Parin tunnin istutusaika ei riittänyt aivan tavoitteeseen, sataan puuhun, mutta lapiot heiluivat hyvään tahtiin.

Tilaisuuden muistoksi paljastettu laatta, joka on kiinnitetty tammen alle kiveen, löytyy rälssitilan ohi kulkevan kävelytien varrelta.

Puut levittyvät kolmen puiston alueelle

Istutettava puuvyöhyke ulottuu Koriston rantatieltä aina Tuuliviirinkadulle. Alue sisältää kolme nimettyä viheraluetta eli Margaretanpuiston, Finkenpuiston sekä Mattelmäenpuiston. Myös avointa aluetta säästetään maisemakokonaisuuteen. Puiden sijainnissa on otettu huomioon maan alla kulkeva kunnallistekniikka ja maakaapelit. Aluetta halkoo myös ilmajohdollinen voimalinja, jonka suoja-alue jätetään kokonaan istuttamatta.

Tammien ja muiden suurien puiden seuraksi kukkapuita

Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi puut on valittu yhdeksästä eri heimosta, kymmenestä eri suvusta ja viidestätoista lajista ja lajikkeesta. Valtaosa istutettavista lajeista on tammia. Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien uhkien vuoksi istutetaan myös muita isommaksi kasvavia puusukuja kuten lehmuksen eri lajeja, punasaarnia sekä kynäjalavaa. Alueen asutuksen eteläpuolelle istutettavat puut ovat matalampia kukkapuita, näin ne eivät varjosta asuntoja ja niiden pihoja. Kukinta luo esteettistä elämystä ja kattaa kevään hyönteisille ruokatarjoilun.

"Olisi toivottavaa että kaikissa juhlallisissa tilaisuuksissa, muistettavissa ja paljon merkitsevissä tapauksissa istutettaisiin puita tapahtuman muistoksi ja että näitä puita sitten hoidettaisiin kaikella tarpeellisella huolella ja pideltäisiin kaikella sillä hartaudella, jolla muistomerkkejä yleensä on pideltävä. Tällaiset puut ikäänkuin kertoisivat niistä syistä miksi ne on istutettu, niistä tapauksista joita on tapahtunut kun ne pystytettiin muistomerkiksi, yhtä katooviksi kuin kaikki muu, mutta kuitenkin arvokkaiksi." 

Arthur Thesleff, 31.05.1898

Kuvat avautuvat suurempina, kun niitä klikkaa.

IstutustaphtumaIstutustapahtumaIstutustapahtuma
IstutustapahtumaIstutustapahtumaIstutustapahtuma
IstutustapahtumaIstutustapahtumaIstutustapahtuma
IstutustapahtumaIstutustapahtumaIstutustapahtuma