Tarkenna hakua

Tiedote 21.1.2020

Lauluyhtyeitä, lastenmusiikkia, lyhytelokuvia ja Tom of Finland

Kaarinan kulttuurikevät 2020 on julkaistu.

Kaarinassa – ja erityisesti kulttuurikeskukseksi muodostuneessa Kaarina-talossa kaupungin keskustassa – tapahtuu paljon keväällä 2020. Kaarina-talon konserttisarjassa kuullaan musiikkia laidasta laitaan poikkitaiteellisuutta unohtamatta, Kirjastokeikoilla loistavat paikalliset taitajat ja Runo-Kaarina-festivaali tuo Kaarinaan keskusteluita, esityksiä, elokuvia, työpajoja ja iltaklubeja. Tanssi valtaa Kaarina-talon kansainvälisenä Tanssin päivänä huhtikuun lopussa, jolloin ohjelmassa on muun muassa päivätanssit ja iltadisko nuorisolle.

Lastenmusiikkia, lyhytelokuvia, lauluyhtyeitä ja Tom of Finland

Kaarina-talon konserttisarja avataan tammikuussa lastenmusiikkilegenda Pentti Rasinkankaan koko perheen keikalla. Helmikuussa vietetään kansanmusiikkihenkistä Kalevalan päivää lauluyhtye Valan, muusikkokaksikko A. Jalosen ja Lempi Elon sekä spoken word -artisti Paulo Machadon kanssa.

Maaliskuussa Kaarina-taloon saapuu huuliharpistina, kirjailijana ja maailmanmusiikin taitajana tunnettu Jantso Jokelin, jolla on saavutustensa listalla muun muassa katusoiton Suomen mestaruus ja maailman suurimman huuliharppukilpailun kolmas sija. Multi-instrumentalisti Jokelin säestää soitollaan kokeellisen elokuvan klassikoita, Maya Derenin näyttäviä lyhytelokuvia 1940-luvulta.

Huhtikuun ohjelmassa on lauluyhtyemusiikkia, kun Turun seudulla vaikuttava Aura ja joensuulainen Kvartsi konsertoivat yhdessä. Toukokuussa juhlistetaan Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin 100-vuotissyntymäpäivää: ohjelmassa on taiteilijan elämään ja tuotantoon kietoutuvaa puhetta ja musiikkia aina klassisesta pianomusiikista musikaaliohjelmistoon.

Juhannuksen jälkeen Kaarina-talon valtaa Musiikkileiri, joka tuo kaupunkiin lukuisia nuoria muusikoita ympäri Suomen. Ohjelmassa on muun muassa opettajien kamarimusiikkikonsertteja, vaskiyhtyeen soittamat tanssit ja oppilaskonsertteja. Leiri huipentuu sinfoniaorkesterin konsertteihin, jotka kuullaan Kaarinan kirkossa.

Runo-Kaarina-festivaali järjestetään toista kertaa

Kaarinassa on järjestetty jo 25 vuoden ajan valtakunnallista, vuosittaista esikoisrunoilijoille suunnattua kokoelmakilpailua, jonka voittajateoksen kaupunki kustantaa. Vuodesta 2019 lähtien Runo-Kaarina on myös festivaali, poikkitaiteellinen runotapahtuma, jonka puitteissa Kaarinaan tuodaan runoesityksiä, keskusteluja, musiikkia, työpajoja ja iltaklubeja.

Vuoden 2020 festivaaliesiintyjiin lukeutuvat muun muassa Runo-Kaarina-voittajat Ilkka Tahvanainen (2019) ja Mirkka Mattheiszen (2015), Turun Lausuntakerho, runoilija ja kirjallisuuden monitoimimies Tommi Parkko, erityisesti iskelmäsanoituksistaan tunnettu Sinikka Svärd, pianisti Pasi Helin, lausuntataiteilija Pirjo Vahtola sekä Valtteri Roiha ja Blues Ones -yhtye.

Valtaosa festivaalin tapahtumista sijoittuu Kaarina-taloon Kaarinan keskustaan. Talossa muun muassa käydään keskustelua rytmistä runoudessa ja musiikissa, vietetään Kirjallinen ilta laululyriikan parissa, pohditaan ensimmäisten runojen kirjoittamista työpajassa ja osallistutaan yhdessä koottavaan runonäyttelyyn. Muita tapahtumapaikkoja ovat Kaarinan kirkko, Kaarinan lukio, ikäihmisten palvelukeskukset, Piikkiön Ihan vaan pubi ja Bar Ö Turussa.

Ohjelma: www.runokaarina.fi
Facebook & Instagram: Runo-Kaarina

Kirjastokeikoilla tutustutaan paikallisiin osaajiin

Kirjastokeikat on Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalveluiden esityssarja, johon ovat saaneet hakea mukaan kaikki entiset ja nykyiset kaarinalaiset, joilla on jotakin esitettävää. Ensimmäisillä Kirjastokeikoilla vuonna 2019 mukana olikin monipuolisesti ohjelmaa aina nykykansanmusiikista aforismeihin ja akrobatiaan.

Keväällä 2020 Kirjastokeikoilla esiintyvät Kaarinan-Piikkiön veteraanikuoro vierailevine solisteineen, kaarinalais-turkulais-paraislainen Mountain Singers -yhtye folk-painoitteisella ohjelmistollaan, Musiikkiopisto Arkipelagin ja Turun Konservatorion harppuoppilaat, taitavat kaarinalaissisarukset pianisti Linnea, viulisti Matilda ja saksofonisti Mikael Setälä sekä Kaarinan kirkossa harjoitteleva Cantilena-kuoro.

Potteria, prinsessoja ja diskotunnelmaa

Kaarina-talossa pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla järjestetään lukuisia tapahtumia ympäri vuoden. Kevään suurtapaus on vuosittainen helmikuinen Harry Potter -päivä, jonka ohjelmassa on muun muassa kouluihin lajittelu, liekehtivä pikari ja ilmoittautuminen kolmivelhoturnajaisiin, lohikäärmeiden etsintä, pinssipaja, vedenalainen tehtävä, ennustuspaja, oman räyhääjän askartelu sekä Suuri koulujen välinen tietovisa. Päivän päätteeksi katsotaan elokuva Harry Potter ja liekehtivä pikari.

Huhtikuussa ohjelmassa on Prinsessat ja ritarit -tapahtuma, joka tekee Kaarina-talosta satumaailman yhdeksi iltapäiväksi. Säännöllisiä, usein toistuvia tapahtumia ovat muun muassa satu- ja elokuvahetket, joita järjestetään niin Kaarinan pääkirjastossa Kaarina-talossa kuin Piikkiön ja Littoistenkin kirjastoissa.

Nuorille suunnattuja tanssitapahtumia on ohjelmassa kevään aikana kaksi: Lauantaina ja sunnuntaina 21.–22.3. järjestetään Varsinais-Suomen Nuori Kulttuuri Moves -aluetapahtuma, joka on avoin, osallistujille maksuton tanssikatselmus 10–20-vuotiaille tanssin harrastajille. Moves-tapahtumaan voi ilmoittautua 21.2. saakka Nuori kulttuuri -sivustolla, eikä tapahtumaan järjestetä karsintaa. Tanssin päivänä keskiviikkona 29.4. ohjelmassa on lounastanssit Kaarina-talon aulassa ja illalla Kaarina-salissa nuorille suunnattu Call Out Junior Disco, jossa voi tutustua katutanssiin, miksaukseen, rap-lyriikkaan ja graffitien sketsaukseen.

Luentoja, lukupiirejä ja kulttuurikerho

Konserttien ja Kirjastokeikkojen lisäksi Kaarina-talossa järjestetään kuukausittain muun muassa mindfulness-hetkiä ja luentoja, joiden aiheet vaihtelevat sukututkimuksesta retkeilyyn ja paikallisiin kulttuurikohteisiin. Lisäksi Kaarinan kirjastoissa kokoontuu useita lukupiirejä ja keskustelukerhoja sekä Ikäihmisten kulttuurikerho, jonka ohjelmassa on kevään aikana muun muassa elokuvailtapäivä, Usko Kemppi -yhteislaulutilaisuus, erilaisia tietoiskuja ja muistineuvontaa.

Lisätiedot: Maija Leino
Kulttuuripalvelut, Kaarinan kaupunki
maija.leino@kaarina.fi
0503145281