Tarkenna hakua

Tiedote 25.2.2020

Kalevalanpäivän konsertissa kansanperinne kohtaa nuoret taiteiljat

Kalevalan päivän konsertissa Kaarina-talossa kuullaan nuorten taiteilijoiden kansanperinteestä ammentava runo- ja ääniteos. Kaikkiin Kaarina-talon konserttisarjan tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Kaarina-talon konserttisarjan ohjelmassa on Kalevalan päivänä perjantaina 28.2. kokonaisuus, jossa suomalainen kansanperinne kohtaa nuoret taiteilijat. Illan aikana kuullaan laulettuja ja lausuttuja tarinoita, jotka kunnioittavat kansanperinnettä ja ammentavat siitä. Konsertissa esiintyvät vuonna 2019 perustettu turkulainen lauluyhtye Vala, spoken word -artisti Francis Mahcado sekä folkmuusikot Lempi Elo ja A. Jalonen. Seitsemän hengen esiintyjäryhmä on koonnut Kalevalaan pohjaten runo- ja ääniteoksen, joka kuljettaa yleisön suomalaisen runon historian läpi. Manaukseksi nimetty teos koostuu suomalaisen runoperinteen uusista ja vanhoista klassikoista ja toimii tutkielmana dialogista menneen ja nykyisyyden välillä, tutkielmana siitä, miten historia on läsnä nykyhetkessä ja nykyhetki puolestaan pitää mennyttä otteessaan.

Esiintyjät kuvailevat konserttia varten synnyttämäänsä kokonaisuutta: ”Manaus kutsuu juhliin unohdetut esiäidit ja heidän manttelinperijänsä, koluaa pöytälaatikot ja julkaisee sivuun sysätyt raapustukset ja unohdetut yritelmät. Manaus jättää sotasankarit jalustoilleen ja kääntää katseensa marginaaliin, siihen historiaan, joka ihastui, rakastui, pettyi, kasvatti lapset, rakensi kodin, löysi itsensä, jäi jälkeen, kiri toiset kiinni ja odottaa nyt löytämistään uimahallin saunassa. Hiiteen sankarit ja sotaväki, tuokaa meille hellät ja haavoittuneet! Mennyt on keskuudessamme, se elää, hengittää, hikoilee ja kiroaa yksipuolisuuttaan. Se odottaa kärsivällisenä keskenkasvuisia jälkeläisiään herääviksi. Metsien vehreys ja suloiset aallokot, tuberkuloosi, yksinäinen vanhuus ja kuolemanpelko. Katso silmiin kiittäessäsi, ota kädestä ja nauti.”

Kaarina-talon konserttisarjassa kuullaan monipuolisesti musiikkia tulevan kevään aikana. Maaliskuussa vuorossa on maailmanmusiikin taitaja Jantso Jokelin, joka säestää yhdysvaltalaisen Maya Derenin klassikoiksi nousseita kokeilevia, näyttäviä 1940-luvun lyhytelokuvia. Huhtikuussa kuullaan kahta lauluyhtyettä, turkulaisten naisten muodostamaa Auraa ja joensuulaisten miesten muodostamaa Kvartsia. Toukokuussa juhlitaan Touko Laaksosen 100-vuotissyntymäpäivää draamallisella konsertilla, jossa kuullaan pianomusiikkia taiteilijan elämän varrelta sekä musiikkia vuonna 2017 kantaesitetystä Tom of Finland -musikaalista. Kaikkiin Kaarina-talon konserttisarjan tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisätiedot:
Kulttuurituottaja Maija Leino, 0503145281