Tarkenna hakua

Tiedote 29.1.2020

Näyttelyt 2020: maaliskuu

Maaliskuun näyttelyt Kaarina-talossa ja Piikkiön kirjastossa:

Maaliskuussa Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa on maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin ja palkituimpiin lukeutuneen korutaiteilija Matti Hyvärisen uniikkikoruja, maalauksia ja veistoksia. Muotoilun alalla Hyväristä pidetään yhtenä suurista pohjoismaisen modernismin nimistä. Toisessa kerroksessa on Flexible Plexible pleksimaalausryhmän kuumia tunteita, loistavan kirkkaita värejä ja hehkuvia tummia sävyjä huokuvat pleksimaalukset, jotka kuljettavat katsojan matkalle maailmaan. 

Piikkiön kirjastossa jatkaa vielä maaliskuun ajan Paula Ehrmanin realistiset maalaukset Suomen päiväperhosista. Kaarinan pääkirjaston lasten osastolla on viikon ajan nähtävillä Taksvärkki ry:n roll-up-valokuvanäyttely Mielen vapaus, joka on osa lukuvuoden 2019–2020 kampanjaa, jossa nostetaan esiin nuorten hyvinvoinnin, osallisuuden sekä nepalilaisten oppilaskuntien työ nuorten oikeuksien puolesta. 

Matti Hyvärinen: Muototaiteen vapaaottelija – teoksia Matti Hyvärisen 60-vuotiselta uralta
2.–31.3.2020 | Kaarina-talo 1.krs

Kaarinalainen Matti Hyvärinen (1937-2017) oli maamme kansainvälisesti tunnetuimpia ja palkituimpia korutaiteilijoita. Muotoilun alalla häntä pidetään yhtenä suurista pohjoismaisen modernismin nimistä. 

Hyvärinen syntyi Turussa ja aloitti uransa isänsä verstaalla, jossa valmistettiin perinteisiä kultasepän tuotteita. Oman yrityksensä Sirokorun hän perusti heti täysi-ikäiseksi tultuaan 1958, ja siitä alkoi hänen kasvunsa monipuolisena taiteilijana. 60-vuotisen uransa aikana Matti loi tuhansia korumalleja, satoja maalauksia ja piirustuksia sekä useita veistoksia. Hän on myös kirjoittanut omaelämäkerran ja tehnyt oppikirjan korujen valamisesta.

Matin ehtymätön luomisvoima kantoi hedelmää. Hän on voittanutainoana suomalaisena De Beers-timanttitalon järjestämän Diamonds International Awards -palkinnon, jota kutsutaan myös timanttialan Oscar-palkinnoksi. Kuvassa voittotyö ’The Rich and The Poor’. Kotimaisesta arvostuksesta kertoo se, että hänet valittiinensimmäisenä Vuoden Kultasepäksi vuonna 1987. Matti voitti urallaan useita muita palkintoja ja osallistui lukuisiin kotimaisiin sekä ulkomaisiin näyttelyihin. 

Tässä näyttelyssä on esillä Matin harvemmin nähtyjä teoksia. Uniikkikorujen lisäksi esillä on hänen maalauksiaan ja veistoksiaan. Hän ilmaisi itseään vahvalla ekspressiivisellä tyylillä tehdyillä tauluillaan, joissa hän käsitteli usein ajankohtaisia maailmantapahtumia. Kotimaassa häntä inspiroi erityisesti saariston kaunis ja karu luonto, jonka tuloksena syntyi öljyvärimaalausten lisäksi tuokiokuvia nopeina akvarelleina. Viimeisimpinä töinään Matti suunnitteli ja valmisti hopeisen aterinsarjan, jonka innoittajana toimi Salvador Dalìn surrealistinen maailma.

hyvarinen-FB-tapahtuma-1200x628.jpg

hyvarinen-lehti-taiteilija-1200x628.jpg

Flexible Plexibles: Goes International
2.–31.3.2020 | Kaarina-talo 2.krs

Flexible Plexibles goes International -näyttelyssä leiskuvat kuumat tunteet, loistavat kirkkaat värit ja hehkuvat tummat sävyt. Teokset vievät katsojansa matkalle maailmaan, mutta nyt voi ajanhengessä lähimatkailla ekologisesti; kirjastossa käynnin ohella voi hetkellisesti tavoittaa intohimoista, globaalia sykettä, kirkkaiden pleksimaalausten kautta. 

Flexible Plexibles on Pleksimaalausryhmä, jotka ovat tehneet teoksia Turun Sunnuntaimaalareiden pleksimaalauskurssilla Elina Ruohosen ohjaamina. Joustava hulvaton ryhmä on pitänyt Turun alueella jo useita reippaita näyttelyjä, ja Kaarinankin näyttelylle on tulossa jatkoa Paimioon. Ryhmän jäsenet ovat Sirpa Erkinharju, Ulla Joutsamo, Markku Toivari, Marke Laaksonen, Ulla-Maija Rossi, Pia Rissanen, Pertti Korhonen, Mari Siimar ja Kirsti Koivuniemi.

Näyttelyn avajaiset on Kaarina-talon 2. kerroksessa maanantaina 2.3. klo 17.30-19. 
Lämpimästi tervetuloa!

flexible-FB-tapahtuma-1200x628.jpg

Paula Ehrman: Päiväperhosia
1.2.-31.3.2020 | Piikkiön kirjasto

Päiväperhosia-näyttelyssä nähdään Paula Ehrmanin realistisia maalauksia Suomen päiväperhosista. Perhosten valokuvaaminen on Ehrmanille tuttua, mutta maalauksissa perhoset ovat uusi alue. Omat valokuvat olivat maalausten lähtökohta ja aihe syventyi perhoskirjoja tutkimalla.

Paula Ehrman on raisiolainen harrastajamaalari, joka vietti vuonna 2019 40-vuotistaiteilijajuhlaa pitämällä kuusi omaa näyttelyä lähikunnissa. Ehrmanin näyttelyihin on voinut tutustua vuodesta 1994 lähtien mm. Helsingissä ja Tallinnassa. Ehrman jättäytyi pois Raision seudun taideyhdistyksen sihteerin tehtävistä 32 vuoden jälkeen koska halusi enemmän aikaa maalausharrastukselleen. Aiemmin Ehrman maalasi viikoittain Raision työväenopiston kursseilla, mutta nykyisin hän tarttuu pensseliin lähes päivittäin ja maalaa kotonaan. 

02-03-ehrman-FB-tapahtuma-1200x628.jpg

Kuva: Tuulikki A. 14.10.2019
Kuva: Tuulikki A. 14.10.2019

Kuva: Tuulikki A. 14.10.2019


Taksvärkki ry: Mielen vapaus
2.–7.3.2020 | Kaarina-talo, pääkirjaston lasten osasto

Mielen vapautta on oikeus voida hyvin, kyseenalaistaa ja vaikuttaa. Mielen vapaus -valokuvanäyttely on osa Taksvärkki ry:n lukuvuoden 2019–2020 kampanjaa, joka nostaa esiin nuorten hyvinvoinnin, osallisuuden sekä nepalilaisten oppilaskuntien työn nuorten oikeuksien puolesta.

Kiusaaminen, syrjintä, epävarmuus tulevaisuudesta ja sukupuolten epätasa-arvo ovat nuoriin vaikuttavia ongelmia Nepalissa. Kaikki nuoret eivät saa käydä koulua. Lisäksi tyttöjen koulunkäynnin haasteena ovat kunnollisten vessojen puute ja kuukautisiin liittyvät tabut. Mielen vapaus -valokuvanäyttelyssä nepalilaiset nuoret kertovat kuinka puuttua epäkohtiin ja saada aikaan muutosta. Nepalissa oppilaskuntien aktiivit rohkaisevat nuoria kyseenalaistamaan syrjiviä asenteita ja puhumaan kohtaamistaan haasteista. Nuoret järjestävät tempauksia ja koulutuksia sekä näyttävät yhteisöissään esimerkkiä yhdenvertaisuudesta ja vaikuttamisesta. ”Nuorten ongelmat ovat samanlaisia kaikkialla maailmassa. Ensin ne pitää tunnistaa, sitten ne voidaan ratkaista yhdessä”, kertoo valokuvanäyttelyssä esiintyvä 17-vuotias Chandani.

Lue lisää: www.taksvarkki.fi/nepal

taksvarkki-FB-tapahtuma-1200x628.jpg


Lisätiedot:
Anri Veston
Näyttelykoordinaattori
Kaarinan kulttuuri ja kirjastot
050 353 0946
anri.veston@kaarina.fi

Katso kaikki näyttelyt >> kaarina.fi/kulttuuri/nayttelyt